Ammatillinen koulutus Suomessa
Ammatillinen koulutus on käytännönläheistä ja ammatillisiin tehtäviin valmistavaa. Ammatillista koulutusta järjestävät:
- ammatilliset oppilaitokset
- aikuiskoulutuskeskukset
- ammatilliset erityisoppilaitokset
- ammatilliset erikoisoppilaitokset
- liikunnan koulutuskeskukset
- musiikkialan oppilaitokset
- kansanopistot
Ammatillinen perustutkinto
Tutkinnon laajuus lasketaan osaamispisteissä. Ammatilliseen perustutkintoon (180 osaamispistettä, osp) kuuluu ammatillisia tutkinnon osia (145 osp) ja yhteisiä tutkinnon osia (35 osp)
Ammatillinen koulutus on tehokas ja nopea väylä päästä käytännönläheiseen työhön! Tutkinnon laajuus koostuu osaamispisteistä . Ammatillinen perustutkinto on noin kolmevuotinen 180 osaamispisteen laajuinen (osp) kokonaisuus, johon sisältyy ammattitaidon hankkimisen ohella tietoja ja taitoja myös itsenäiseen ammatin harjoittamiseen. Ammatillinen peruskoulutus rakentuu perusopetuksen oppimäärälle, mutta myös ylioppilaat voivat hakeutua koulutukseen. Lukio-opinnot suorittaneiden opiskeluaika on noin vuotta lyhyempi kuin peruskoulusta tulleiden.
Ammatillisen perustutkinnon voi suorittaa
- ammatillisena peruskoulutuksena
- näyttötutkintona
- oppisopimuskoulutuksena
- kaksoistutkintona
Aikuisten ammatillinen koulutus
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on tarkoitettu erityisesti aikuisille ja ne suoritetaan näyttötutkintona. Näyttötutkinnon suorittamiseen kuuluu tavallisesti myös koulutusta, mutta tutkinto on mahdollista suorittaa myös pelkillä näytöillä, jos työssä hankitut osaaminen ja taidot siihen riittävät. Ammattitutkinnossa on osoitettava ammattityöntekijältä vaadittava ammattitaito. Joissakin ammatitutkinnoissa vaaditaan noin kolmen vuoden työkokemus tai alalta suoritettu perustutkinto, mutta kaikissa ammattitutkinnoissa ei tätä vaadita.
Vastaavasti erikoisammattitutkinnossa vaaditaan alan vaativimpien työtehtävien hallinta ja syvällistä osaamista jollakin ammatin erikoisalueella. Siksi tutkinnon suorittaminen vaatii usein vähintään viiden vuoden työkokemusta alalta.
Ammattitukinnon ja erikoisammattitutkinnon suorittaminen kestää lyhyemmän ajan kuin perustutkintojen suorittaminen.
Hakeminen ammatilliseen koulutukseen
Ammatilliseen koulutukseen hakeudutaan pääsääntöisesti perusopetuksen tai lukiokoulutuksen päättyessä valtakunnallisessa yhteishaussa. Mikäli henkilöllä on jo ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto, tai koulutuspaikka ei aukea yhteishaussa, voi ammatilliseen koulutukseen hakea jatkuvassa haussa.
» Lue lisää hakemisesta ammatilliseen koulutukseen
Lisätietoa ammatillisesta koulutuksesta?
Tämän sivuston avulla haluamme auttaa opiskelijoita löytämään helposti ja käyttäjäystävällisesti sopivan ammatillisen koulutuksen. Olemme keränneet sivustolle mahdollisimman suuren määrän ammatillisia oppilaitoksia ja koulutuksia, joiden joukosta sinäkin voit löytää omasi!
Huomaathan, että voit kätevästi pyytää lisätietoa opinnoista suoraan oppilaitoksilta. Jokaisen koulutusesittelyn yhteydestä löytyvän yhteydenottopyynnön kautta saat helposti ja nopeasti vastauksen kysymyksiisi suoraan oppilaitokselta.
Onnea koulutuksesi etsintään!
Lue lisää: