Vildmarksguide - Yrkesexamen inom naturbranschen
Vill du bli Vildmarksguide?
Vigu är en friluftsutbildning som bygger på traditionerna inom det nordiska friluftslivet med mycket aktiviteter av olika slag. Vigu är en examensförberedande utbildning, där ditt mål förutom att lära dig olika aktiviteter och att leda dem, också är att avlägga yrkesexamen inom naturbranschen/Vildmarksguide
Om du har de kunskaper och färdigheter som krävs för vissa delar i examen kan du naturligtvis få detta tillgodo. Hos oss kan du också avlägga examen direkt utan att delta i utbildningen.
Det här lär du dig!På Vigu-utbildningen får du bekanta dig med många olika friluftsgrenar och njuta av vår fina natur i Norden. Du lär dig också om kommunikation och ledarskap, och har möjlighet att specialisera dig inom några områden (exempelvis inom havskajakpaddling, skidåkning, fjällvandring, äventyrsbanor, klippklättring eller annat). Studierna inleds med en vandring i norra Finland som är en introduktion till studierna. Denna vandring är obligatorisk för alla studerande i utbildningen. Studierna är på deltid och lämpar sig bra för dig som arbetar eller studerar något annat på heltid. Förstås behöver du kunna få litet ledig tid för friluftsaktiviteter nu och då, vi ordnar vanligen en kurs varje månad. Kurserna varierar i längd från 2 till 13 dagar och så långt som möjligt ordnas de under veckoslut. Vad kan vara bättre än att få tillbringa midsommar i Sareks ståtliga fjällvärld?
Under kurserna får du bekanta dig med bland annat vandring, överlevnad, havskajak, forspaddling, långfärdsskridskoåkning, tur- och fjällskidning, klättring, företagsamhet, kommunikation och säkerhet.
Vinter- eller sommaralternativetVi söker nu studerande för två grupper med olika val av specialiseringar (valbara examensdelar). Om du i första hand vill specialisera dig inom skidåkning väljer du Vinteralternativet. Sommaralternativet innebär att du i första hand vill specialisera dig inom kajakpaddling. Valen går att ändra på senare om det finns behov av det.
Studierna på Vigu pågår under sammanlagt 2,5 år. Kursavgiften är 450€ för hela utbildningen. Därtill kommer kostnader för resor, utrustning, mat och logi.
Sammanhållningen bland dem som studerar på Vigu är känd, det är alltid lika roligt att få umgås med kurskamraterna ute i vår fina natur. Deltagarna på Vigu-utbildningen har varit mellan 18 och 64 år gamla med tyngdpunkten på ca 30 års ålder, och deltagarna representerar alla tänkbara tidigare eller huvudsakliga yrken och studier. Den stora variationen skapar en extra fin stämning, där alla kan känna sig lika välkomna och accepterade i gemenskapen!
Vi vill att du som söker till Vigu har ett genuint intresse för friluftsliv och en del erfarenhet av uteliv. Vi vill att du kan satsa helhjärtat på dina studier hos oss då du är med på kurser. Du har som studerande också ett ansvar för dina studiekamrater och också du kan vara beroende av någon annans insats. I samarbete och samverkan genomför vi våra kurser.
Då vi väljer våra studerande utgår vi från följande urvalskriterier:- Du har fyllt 18 år
- Din erfarenhet av friluftsliv
- Tidigare utbildning och hur den kan kombineras med de färdigheter utbildningen till Vildmarksguide ger
- Din beredskap att arbeta i branschen och de visioner du har för detta
Målet med studierna är att du ska kunna få erfarenhet inom många olika friluftsgrenar, att du ska kunna fungera som ledare för andra inom friluftsliv samt att du ska avlägga yrkesexamen inom naturbranschen/Vildmarksguide.
Hör av dig till oss om du har frågor kring utbildning eller examen! Om du vill ansöka till utbildningen kan du fylla i ansökningsformuläret på hemsidan.
Nästa utbildning inleds i september, vi fyller 60% av platserna bland dem som ansöker före 20.5, sista ansökningsdag är 20.6!
Studierna hos oss beräknas, beroende på dina egna tidsmässiga möjligheter, ta ca 2,5 år. Efter grundkurserna har du möjlighet att välja tre specialiseringar (valbara examensdelar). Här en länk till examensgrunderna.
Nedan ser du den rekommendation gällande kurstidsplanering vi ger:
Studiernas innehållFörsta året
Det första året används för grundkurser inom olika friluftsgrenar under vilka du lär känna dina kurskamrater och får grundliga kunskaper i en mängd olika ämnen.
* Vandring i norra Finland 8-15.9 2023 (obligatorisk)
* Orientering + Viguträffen ca 4 dagar, oktober
* Överlevnad ca 4 dagar, november
* Turmatlagning ca 2 dagar, december
* Säkerhetsplanering ca 1 dag
* Långfärdsskridsko ca 3 dagar, januari
* Produktifiering, ca 2 dagar, januari
* Skidning på is i Vasa skärgård ca 5 dagar, februari
* Fjällskidning ca 9 dagar, mars-april
* Växt- och fågelkurs ca 4 dagar
* Klippklättring ca 5 dagar
* Kajakpaddling ca 5 dagar
* Vandring i Sarek ca 12 dagar
Andra året
Under det andra och tredje året kan du själv mera påverka dina studier. Därför skall detta tas mera som exempel.
* Matlagning ute ca 4 dagar
* Långfärdsskridsko II ca 2 dagar
* Svampkurs ca 2 dagar
* Forspaddling ca 5 dagar
* Friluftsförstahjälp ca 4 dagar
* Fjällturskidning, ca 12 dagar
Dessutom kan du välja antingen Sommar eller vinteralternativet och bland dessa specialiseringar (sammanlagt 3 kan du välja):
Vinter:
- Skidåkning (utförsåkning, offpist)
Sommar:
- Havskajakpaddling
Övriga specialiseringar som du kan välja bland:
- Äventyrsbanor
- Vildmarksbespisning
- Klippklättring
- Vandring
Här hittar du kurskalendrar
Opinpolulla Lemmenjoella
Kustannukset
Kursavgiften 450€, kan betalas i rater. Arbetslösa eller permitterade halva priset (intyg arbetslöshet eller permittering bör uppvisas).
Ota yhteyttä
Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska
Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...
Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä