Laboratorioalan perustutkinto | laborantti
Laboranttina tutkit arkipäivän asioita, kuten elintarvikkeita, ympäristöä ja järviveden uima-kelpoisuutta. Käytännössä laborantti valmistaa liuoksia, ottaa ja käsittelee näytteitä, tekee mittauksia sekä laskee tuloksia. Työssä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta, pitkäjänteisyyttä sekä kykyä työskennellä sekä itsenäisesti että ryhmässä.
Laboranttina osaat suorittaa kemiallisia, fysikaalisia, biokemiallisia, mikro-biologisia sekä aistinvaraisia määrityksiä. Laboranttina voit myös testata materiaaleja, menetelmiä ja laitteita. Olet oma-aloitteinen, vastuullinen ja huolellinen. Opiskelet mm. kemiaa, laiteanalytiikkaa, mikrobiologiaa, biokemiaa ja geenitekniikkaa.
Laboratorioalan perustutkinnon rakenne
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset tutkinnon osat 70 osp
- Laboratorion perustyöt, 40 osp
- Laiteanalyysien tekeminen 30 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 75 osp
- Spektrometrian soveltavat analyysit 15 osp
- Kromatografian soveltavat analyysit 15 osp
- Orgaaniset työmenetelmät ja synteesit 15 osp
- Bioanalytiikan perustyöt15 osp
- Biotekniikan soveltavat työt15 osp
- Elintarvikeanalyysien tekeminen15 osp
- Ympäristöanalyysien tekeminen 15 osp
- Soveltavien laiteanalyysien tekeminen15 osp
- Teollisuuden tuotantoprosessin seuranta ja laadunvalvonta 15 osp
- Huippuosaajana oimiminen 15 osp
- Ilmastovastuullinen toiminta 15 osp
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen 15 osp
- Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 5 osp
- Yrityksessä toimiminen 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Voit työskennellä paperi- ja kemianteollisuudessa, ympäristö- ja elintarvikelaboratorioissa sekä tutkimuslaboratorioissa, joissa seurataan teollisuuden tuotteiden laatua, tehdään tutkimusta, kehitetään tuotteita ja tuotantomenetelmiä sekä seurataan ympäristön tilaa.
Laborantin tutkinto takaa sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin esim. ammattikorkeakoulussa bioanalytiikan ja ympäristötekniikan opintoihin. Myös yliopistossa voit suorittaa tekniikan kandidaatin, diplomi-insinöörin tutkinnon (esim. prosessitekniikka) tai filosofian maisterin tutkinnon (esim. kemia ja farmasia).
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Seuraava jatkuva haku on suunniteltu avattavaksi keväällä 2025 täydentämään yhteishaun ryhmää, joka aloittaa opinnot 6.8.2025.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Laboratorioalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.
Tutkinto / todistus
Laboratorioalan perustutkinto, laborantti
Ota yhteyttä
OSAO
OSAO on Suomen johtava koulutusyhteisö, joka mahdollistaa työelämäosaamisen ja jatkuvan oppimisen. Meillä on ammatillisen koulutuksen kaikki alat ja koko elinkaari – kaikille ikäryhmille. Opiskele ammatti, kehitä osaamistasi tai siirry uudelle alalle. Olemme avoinna hakijoille läpi vuoden. Opiskelijoita 8 500 Mitattu opiskelijatyytyväisyys...
Lue lisää oppilaitoksesta OSAO ja katso koulutustarjonta täältä