Puuteollisuuden perustutkinto | puuseppä
Puuseppä (puusepänteollisuuden osaamisala) valmistaa huonekaluja ja muita käyttöesineitä sekä höyläystuotteita, kuten listoja ja lautoja. Puuseppä valmistaa ja asentaa myös ovia ja ikkunoita.
- Puuseppä tunnistaa tyypillisimmät puulajit ja valitsee työkohteen kannalta sopivimmat työmenetelmät, materiaalit, rakenteet ja liitokset.
- Työpiirustusten avulla puuseppä myös laatii työvaihesuunnitelmia sekä tekee koneistus-, kokoonpano- ja viimeistelytehtäviä.
Stadin AO:ssa puuteollisuusalan koulutusta järjestetään Sturenkadun toimipaikassa (Vallila).
Alan työtehtävät
- puutuotealan työtehtävät
- puutuoteteollisuuden työtehtävät
- sisustuspuusepän tehtävät
- kalusteasennustehtävät
Työnantajia
- puutuotealan yritykset
- puusepänteollisuus
- oma yritys
Työhön liittyviä vaatimuksia
- monipuolinen alan ammattitaito
- hyvät kädentaidot
- kyky tunnistaa asiakkaan tarpeet
- kyky työskennellä itsenäisesti ja ryhmässä
Henkilökohtaiset ominaisuudet
- oma-aloitteisuus
- hyvät asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaidot
- sitoutuneisuus työhön
- hyvä yleiskunto
Puusepän koulutus
Puusepän koulutus kestää henkilökohtaistamisesta riippuen noin 2-3 vuotta, josta vähintään puoli vuotta on työelämässä oppimista. Puusepän opintojen alkuvaiheessa harjoitellaan puun työstökoneiden käyttöä ja perustyövaiheita, kuten sahausta, höyläystä, porausta ja liimausta. Puuseppäopiskelija oppii myös hiomaan, petsaamaan ja lakkaamaan valmistamansa tuotteet. Myöhemmin, taitojen karttuessa valmistetaan erilaisia asiakastöitä. Opiskelija voi myös suunnitella ja tehdä itselleen huonekaluja.
Puuseppä työelämässä
Puusepältä vaaditaan hyviä kädentaitoja, tyylitajua, huolellisuutta, pitkäjänteisyyttä sekä asiakaspalveluhenkeä. Puusepät työskentelevät joko itsenäisissä tai erilaisten laitosten yhteydessä toimivissa puusepänverstaissa. Puusepän työtehtävät vaihtelevat huonekalujen ja kalusteiden valmistuksesta työmailla tapahtuviin asennustehtäviin. Työpaikat voivat olla hyvinkin erilaisia, sillä esimerkiksi televisioyhtiöt ja teatterit palkkaavat puuseppiä lavasteiden valmistamiseen.
Seuraavat toteutukset
Koulutuksen kesto
Ammatilliset opinnot ovat päätoimisia ja kestävät yleensä noin 2 - 3 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen ja suunnitellaan, millaista osaamista opiskelija tarvitsee ja miten se hankitaan eri oppimisympäristöissä.
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa Opintopolussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Tutkinto / todistus
Puuteollisuuden perustutkinto, puuseppä
Ota yhteyttä
Stadin AO
Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri tutkintoon ja hankkia osaamista yli 50 ammattiin. Oppilaitoksen kaikki 14 toimipaikkaa...
Lue lisää oppilaitoksesta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä