Etsi koulutusta 👉
Ammatilliset perustutkinnot

Vakthavande maskinmästare - Grundexamen i sjöfart (för unga)

Axxell, paikassa Turku
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Opiskelukieli
ruotsi
Aloitus
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Vakthavande maskinmästare - Grundexamen i sjöfart (för unga)

Se mer av världen– studera sjöfart! 

Ser du havet som en symbol för äventyr och frihet? Ser du fram emot en arbetsplats med fin gruppanda och ansvarsfulla arbetsuppgifter? Vill du jobba i en internationell bransch med möjlighet att jobba med mänskor från hela världen? Då kan en karriär inom sjöfart vara något för dig!

Det här lär du dig

Studierna innehåller bland annat sjövägsregler, sjösäkerhetsutbildning, vaktrutiner, sjukvård och hur du ska handla i nödsituationer. Du lär dig också fartygets maskinteknik, service och underhåll och el- och automationsteknik. Omfattningen är 180 kompetenspoäng som kan avläggas på ca 3 år. Observera att studietiden kan förlängas utöver tre år beroende på tillgången till praktikplatser.

Du lär dig det du behöver kunna för att kunna jobba som vakthavande styrman på ett handelsfartyg eller som befälhavare på mindre fartyg.

Så här studerar du

Studierna växlar mellan teoretiska studier och fartygssimulatorövningar i Axxell i Åbo. Axxells studerande har tillgång till Aboa Mares simulatorbryggor som används mångsidigt under utbildningen. En del av simulatorerna motsvarar ett maskinrum. Du får också öva på maskiner i Axxells maskinrum i Pargas.  

En stor del av studierna är inlärningsperioder på olika fartyg i trafik (utbildning enligt utbildningsavtal, UA), men en liten del av inlärningsperioderna får ske i maskinrum på land. För att vara behörig att jobba som vakthavande maskinmästare behövs ett behörighetsbrev. För att kvalificera för det behövs minst 360 dagars handledd praktik. Den handledda praktiken följ upp med en praktikbok. 180 av dagar får avläggas i en verkstad på land, medan resten måste vara till sjöss. 

Har du tidigare däcksbehörighet av lägre rang (till exempel vaktman) behövs inte 360 dagars handledd praktik och då förkortas också studietiden.  

I grundutbildningen ingår också gemensamma examensdelar såsom finska, engelska, modersmål, matematik, etc.   

Förordningsgrunder

I sjöfartsbranschen grundar sig den handledda praktiken på den reviderade konventionen för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning och förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning. För att få vaktstyrmans behörighetsbrev kräver den reviderade konventionen en 360 dagars handledd praktik som ingår i utbildningsprogrammet ett läroplanen. Praktiken ska vara dokumenterad i en praktikbok. Alternativt ska personen ha tre års sjötjänst. I konventionen ingår också motsvarande bestämmelser angående handledd praktik för vaktmaskinmästare och vaktman.

Enligt förordningen om fartygsbemanning, besättningens behörighet och vakthållning bör följande krav uppfyllas för beviljandet av behörighetsbrev:

  • minimiålder
  • utbildning
  • kravet på sjötjänst, dvs. godkänd handledd praktik, arbetserfarenhet eller en kombination av utbildning och arbetserfarenhet.
Vad kan jag göra efter studierna? 

Som vaktmaskinmästare arbetar du som maskinmästare på fartyg i internationell trafik eller som maskinchef på mindre fartyg. Efter avlagd grundexamen kan du söka till en yrkeshögskola med sjöfart på programmet för fortsatta studier till ingenjör inom sjöfart.

Vaktmaskinmästarexamen är en internationell examen och följer det internationella STCW-avtalet (Standards of Training, Certification and Watchkeeping).

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

elokuu 2025

  • Lähiopetus
  • Turku
  • ruotsi

Kustannukset

Undervisningen är kostnadsfri.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Vakthavande maskinmästare - Grundexamen i sjöfart (för unga)? Täytä yhteystietosi, niin oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Axxell
Ratakatu 75
10300 Karjaa

Axxellerera dina framtidsutsikter – vi har utbildningar både på svenska och på finska

Du kan bli kock, närvårdare, barnledare, husbyggare, merkonom, djurskötare, rörmontör... Möjligheterna är många! Utveckla din yrkeskunskap på ett flexibelt sätt vid Axxell! Axxell har ett mångsidigt utbud av yrkesutbildningar både för unga och vuxna. Utbildningarna som i första hand är...

Lue lisää oppilaitoksesta Axxell ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu