Video
Maatalousalan perustutkinto | eläintenhoitaja ja maaseutuyrittäjä
Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja
Koulutus on tarkoitettu sinulle, joka suunnittelet maatalousalalle hakeutumista tai työskentelet jo maatalousalalla. Koulutus järjestetään sekä päiväopintoina että monimuoto-opintoina.Haluat kehittää osaamistasi ja ammattitaitoasi maatilalla, bioenergiayrittäjänä, koneurakoinnissa, maatilamatkailussa, lomituspalveluissa ja/tai harraste-eläintoiminnan tehtävissä.
Koulutuksen tavoitteena on maatalousalan perustutkinnon suorittaminen. Koulutuksessa perehdyt maatalousalan tehtäviin ja yritystoiminnan suunnitteluun. Opinnoissasi suuntaudut joko maaseutuyrittäjäksi tai eläintenhoitajaksi.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia valinnoistasi riippuen maatalousalan eri tehtävissä, esimerkiksi maaseutuyrittäjänä, maatalouslomittajana, eläintenhoitajana, maataloustarvikekaupassa sekä lomitus-, työ-, kone-, bioenergia- ja maisemanhoitopalveluja tarjoavissa yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä.
Sinulla on mahdollisuus suorittaa koulutuksen aikana myös ns. ammattipätevyyspäiviä kuorma-/linja-autokorttiin sekä liikennetraktorikorttiin.
Opintojen sisältö ja toteutus
Opinnot koostuvat pakollisista sekä valinnaisista tutkinnon osista.
Kaikille pakolliset tutkinnon osat:
- Työskentely maatalousalalla
- Maaseutuyrittäminen
Osaamisalaan sisältyvä pakollinen tutkinnon osa:
- Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen (Maatilatalouden osaamisala, maaseutuyrittäjä)
- Eläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen (Eläintenhoidon osaamisala, eläintenhoitaja)
- Maatalouskoneiden ja -laitteiden käyttäminen, huoltaminen ja korjaaminen (Maatalousteknologian osaamisala, maaseutuyrittäjä)
Valinnaiset tutkinnon osat (mm.):
- Peltokasvien tuottaminen
- Kasvilajikohtainen tuottaminen
- Maatalous- ja maanrakennuskoneiden hyödyntäminen
- Automaation hyödyntäminen maataloudessa
- Pieneläinten hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- Eläinlajikohtainen tuotanto tai hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- Metsien hyödyntäminen
- Rakentaminen maatilalla
- Bioenergian tuottaminen
Valinnaisiin opintoihin on mahdollisuus sisällyttää tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Monimuoto-opinnoissa koulutus koostuu lähiopetuksesta sekä etä- ja verkko-opiskelusta. Lähiopetusta on 1-2 päivää (to-pe) viikossa, elo-toukokuun välisenä aikana. Tutkinnon suorittaminen tapahtuu maatilan työtehtävissä omalla työpaikalla tai sopivassa alan yrityksessä. Päiväopinnoissa opinnot jakaantuvat lähijaksoihin, jolloin ollaan koululla oppimassa ja työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen.
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Tutkinto / todistus
Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja tai maaseutuyrittäjä
Ota yhteyttä
Sedu – Ylpeästi tekijä
Sedu toimii laajasti Etelä-Pohjanmaalla mutta myös Vaasassa ja asiakkaiden täydennyskoulutustarpeiden mukaisesti joustavasti muuallakin. Toimipisteitä on kaikkiaan kymmenen. Sedussa opiskelee yli 5000 tutkinto-opiskelijaa. Lisä- ja täydennyskoulutusta suorittaa useita tuhansia henkilöitä vuosittain, joten kokonaisopiskelijavirta vuodessaon n. 10 000. Sedussa on ammattinsa osaavaa henkilöstöä...
Lue lisää oppilaitoksesta Sedu ja katso koulutustarjonta täältä