Elintarvikealan perustutkinto
Leipuri-kondiittori • Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikealan perustutkinnon suorittanut toimii elintarvikealan työtehtävissä omavalvonnan ja elintarvikehygienian edellyttämällä tavalla. Hän varmistaa tuotteiden tuoteturvallisuuden ja laadun valmistusprosessin eri vaiheissa. Stadin AO:ssa elintarvikealan perustutkinnossa voi valmistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi.
Stadin AO:ssa elintarvikealan koulutusta järjestetään Prinsessantien toimipaikassa.
Leipuri-kondiittori
Leipuri-kondiittorilla (leipomoalan osaamisala) on valmiudet työskennellä erilaisissa leipomo- ja elintarvikealan työtehtävissä. Leipuri-kondiittori osaa valmistaa tuotteita sekä käsityövaltaisessa, että teollisessa tuotannossa.
Opinnoissa painotetaan käsillä tekemisen taitoja. Leipuri-kondiittori valmistaa erilaisia ruokaleipä-, kahvileipä- ja konditoriatuotteita.
Alan työtehtäviä
- ruokaleipä-, kahvileipä-, eines- ja konditoriatuotteiden valmistus, esimerkiksi pullat, leivät, pasteijat, kakut ja leivokset
- leipomotuotteiden pakkaaminen, varastointi ja myynti
- työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito
Työhön liittyviä vaatimuksia
- yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
- omatoimisuus ja joustavuus
- hyvät kädentaidot ja luovuus
- huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
- halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita
Työnantajia
- leipomot
- konditoriat
- kahvilat
- ravintolat
- pitopalveluyritykset
Henkilökohtaiset ominaisuudet
- organisointikyky
- hyvät kädentaidot ja luovuus
- hyvä paineensietokyky
- hyvät ongelmanratkaisutaidot
- hyvä fyysinen kunto
Elintarvikkeiden valmistaja
Elintarvikkeiden valmistaja (elintarviketeknologian osaamisala) työskentelee valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä elintarviketeollisuudessa, pienimuotoisessa elintarvikkeiden valmistuksessa tai elintarvikeliikkeiden myymälätoiminnoissa.
Työssä valmistettavia ja käsiteltäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi valmisruoka-, kasvis-, marja-, kala- ja lihatuotteet sekä erilaiset juomat, välipalatuotteet, jälkiruoat ja jäätelöt.
Alan työtehtäviä
- valmistaa pientuotannossa tai teollisessa prosessissa erilaisia elintarvikkeita
- elintarvikkeiden pakkaaminen ja myyntitehtävät
- työtilojen, koneiden ja laitteiden puhtaanapito
Työhön liittyviä vaatimuksia
- yhteistyö- ja tiimityöskentelytaidot
- omatoimisuus ja joustavuus
- huolellisuus, luotettavuus ja vastuullisuus
- halu tuottaa asiakkaalle laadukkaita tuotteita
Työnantajia
- elintarvikealan yritykset
- elintarviketeollisuus
- tukkuliikkeet
- vähittäiskaupat
Henkilökohtaiset ominaisuudet
- organisointikyky
- ripeä työote
- hyvä paineensietokyky
- hyvät ongelmanratkaisutaidot
- hyvä fyysinen kunto
Seuraavat toteutukset
Koulutuksen kesto
Yhteishaussa hakevat: Koulutuksen kesto on 2–3 vuotta.
Jatkuvassa haussa hakevat: Koulutuksen laajuuteen vaikuttaa aikaisempi osaaminen ja koulutuksen kesto määritellään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa.
Hakeminen
Jos päätät peruskoulun keväällä, voit hakea koulutukseen yhteishaussa Opintopolussa. Jos sinulla on jo ammatillinen tutkinto, ylioppilastutkinto tai korkeakoulututkinto, tai jäit ilman koulutuspaikkaa yhteishaussa, voit hakea jatkuvassa haussa.
Tutkinto / todistus
Elintarvikealan perustutkinto, leipuri-kondiittori / elintarvikkeiden valmistaja.
Ota yhteyttä
Stadin AO
Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri tutkintoon ja hankkia osaamista yli 50 ammattiin. Oppilaitoksen kaikki 14 toimipaikkaa...
Lue lisää oppilaitoksesta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä